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MEMORANDUM
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	Date:	March 8, 1996

FACTS

The Department is in the process of preparing new real estate forms to comply with the requirements of 1995 Wis. Act 110.  In addition, the Department is delegating authority to sign awards of damages from central office real estate to district offices.

Awards of damages have never been authenticated or notarized.  The department has, historically, however, affixed the DOT seal to awards of damages.  The division is interested in determining whether each district will now need a copy of the DOT seal.

QUESTIONS PRESENTED.

Question I:	Must the Department affix the agency's raised seal to each award of damages filed with the 72 registers of deeds across the state?

Brief Answer I:	No.  The seal is not required on an award of damages.

Question II:	Must Awards of Damages be notarized?

Brief Answer II:	No.  Awards of damages are not conveyances that are governed by the provision of s. 706.05(2)(b), Stats., which generally requires conveyances to be authenticated in accordance with ss. 706.06 or 706.07.

DISCUSSION

I have not been able to find any statutory or common law authority suggesting that the Department seal must be affixed to an award of damages.  Accordingly, I conclude no such requirement exists.  Nothing in s. 32.05(7)(a) [quoted at length below] which sets forth the legal formalities required for an award of damages mentions a seal.[footnoteRef:1] [1:      Incidentally, s. 706.03(2) specifically provides that conveyances from State agencies are not required to bear a seal.  That provision, of course, is inapplicable to awards of damages because awards are not conveyances.] 


Nor is the Department required to have awards of damages notarized prior to recording with a register of deeds.

A.	The Authentication Requirements of s. 706.05 are Inapplicable to the State.

Nothing in s. 706.05 suggests that the statute is applicable to the state.  It is basic administrative law that a statute of general application does not apply to the state unless the state is explicitly included by appropriate language.  State v. P.G. Miron Const. Co. Inc., 175 Wis. 2d 476 (Ct. App. 1992).

While the legislature has chosen to require "public corporations" (which includes the state) to authorize and execute conveyances as provided by law in s. 706.03(2), the requirements of s. 706.05 have not been extended to the state.

B.	Chapter 706 Requirements do not Apply to Transactions Which Affect an Interest of Land by Operation of Law.

The requirement that most documents filed with a register of deeds be authenticated arises in s. 706.05(2)(b), Stats.[footnoteRef:2] [2:       706.05 (2) Except as different or additional requirements may be provided by law, every instrument offered for record shall...	(b)  Contain a form of authentication authorized by s. 706.06 or 706.07;] 


Chapter 706, however, is not applicable to awards of damages issued under s. 32.05, Stats.  An award of damages is not a conveyance by a land owner to the State.  Rather, it is a document that is filed with the Register of Deeds as required by s. 32.05, Stats., to note in the public record that title to the property in question has passed from private ownership to the condemnor by operation of law.

Transactions that affect an interest in land by act or operation of law are exempt from all of the provisions of Ch. 706 under s. 706.01(2)(a).[footnoteRef:3]  Section 32.05(7)(c) makes it clear that the transfer of property from the condemnee to condemnor occurs as a matter of law upon filing of the award of damages.[footnoteRef:4]  Accordingly, awards of damages appear to be entirely exempt from the requirements of Chapter 706. [3:       706.01(2) Excluded from the operation of this chapter are transactions which an interest in land is affected...	(a)  By act or operation of law...]  [4:       32.05(7)(c)  When service of the award has been completed, and after payment of the award as provided in par. (d), the award shall be recorded in the office of the register of deeds of the county wherein the property is located.  Thereupon title in fee simple to the property described in the award, or the lesser right in property acquired by the award shall vest in the condemnor as of the time of recording...] 


Section 32.05(7)(a) sets forth the formal requirements for an award of damages:

	32.05(7)(a)  The award shall be in writing.  It shall state that it is made pursuant to relocation order of (name of commission, authority, board or council having jurisdiction to make the improvement) No. .... dated .... filed in the office of the County Clerk, County of ...., except as provided under sub. (1) (b).  If a relocation order is not required under sub. (1) (b), the award shall name the condemnor.  It shall name all persons having an interest of record in the property taken and may name the other persons.  It shall describe such property by legal description and state the interest therein sought to be condemned and the date when actual occupancy of the property condemned will be taken by condemnor.  The award shall also state the compensation for the taking which shall be an amount at least equal to the amount of the jurisdictional offer.  The award shall state that the condemnor has complied with all jurisdictional requirements.  An amended award for the purpose of correcting errors wherein the award as recorded differs from the jurisdictional offer may be made, served and recorded as provided by this section.

Nothing in this section suggests that the award must be sealed or authenticated.  Indeed, such a requirement would make little sense.  The purpose of authentication in an ordinary real estate transaction is to provide some assurance that the signatures appearing on a conveyance were, in fact, made by the persons whose names appear.  It is essentially a fraud prevention device.  There is little need for such precautions with awards of damages.  A person fraudulently filing an award of damages in the state's name could not "steal" a property; the filing of the award would simply appear to vest title to the property in the state.  Such a filing would be of no use to a person attempting to perpetrate a fraud.

Chapter 706 contains further evidence that suggests it is inapplicable to awards of damages.  Chapter 706.02(1) provides that "transactions under 706.01 shall not be valid unless evidenced by a conveyance which...(e) is signed by or on behalf of each of the grantors...and (g) is delivered."  None of these requirements make sense in the context of an award of damages.  First, an award is not a conveyance.  It is evidence of a taking.  The landowner has chosen not to voluntarily convey the land to the state, so the state is taking the land by operation of law under its powers of eminent domain.  Second, there are no "grantors," there are only condemnees.  The acquiescence of the condemnee to the condemnation action is clearly not needed to complete the condemnation; requiring the signatures of the condemnee on an award would be contrary to s. 32.05(7)(a) and to common sense.  Finally, awards of damages are not delivered by the grantor to the grantee.  Rather, they are served on all persons named therein in accordance with s. 32.05(7)(b) by the condemnor.  Clearly, Chapter 706's formality requirements make little sense in a condemnation context.

CONCLUSION

An award of damages does not need to have the Department's official seal affixed to it, nor does it have to be authenticated or notarized.

CAVEAT:  This opinion does not express an opinion with regard to any forms or devices used by Highways Real Estate other than awards of damages.  Deeds, easements and other recordable conveyances should be prepared in recordable form in accordance with the provisions of Ch. 706.  Conveyances should continue to be authenticated or notarized.
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	Darlene Navis
615 North 6th Street
Sheboygan, WI   53081
	Jane Licht
Dane County Register of Deeds
210 Martin Luther King Blvd., Rm. 110.
Madison, WI 53709



Dear Ms. Navis and Licht:

I'm sending this letter to follow-up on a conversation I had with Ms. Licht on March 7, 1996, regarding changes DOT is making to awards of damages it records with the Registers of Deeds under 32.05(7)(c).

For years, the department has affixed its agency seal to all awards of damages.  A real estate coordinator in Madison reviewed all awards prior to their filing in order to insure consistency across the state and between highway districts.  When the award was approved, that coordinator affixed the agency seal to the award.  That system is ending.

Each DOT highway district will now have the independent authority to approve awards of damages. Thus, the documents will no longer flow through a central coordinator in Madison.  Since there is no legal requirement that the agency seal be affixed to all awards, DOT will not follow that antiquated custom any longer.  It is not required by law.

I thought it would be a good idea for me to let your association of Registers of Deeds know about this change in DOT custom.  A change from a longstanding practice often results in questions being raised.  Hopefully, if we can let your members know that we will no longer be affixing the seal to awards, no one will be surprised by their absence.

As in the past, awards will not be notarized or authenticated, either.  Awards of damages are exempt from the requirements of Chapter 706 under s. 706.01(2)(a).  In short, awards are not "conveyances" from a grantor to a grantee, but rather a notice of record of a transfer that occurs by operation of the condemnation law, s. 32.05, Stats.

Thank you, in advance, for sharing this information with your fellow Registers of Deeds.  Please don't hesitate to contact me should you have any questions regarding this.

Very truly yours,



John J. Sobotik
Assistant General Counsel
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