Wisconsin Automated Vehicle External (WAVE) Advisory Committee

Wisconsin Department of Transportation

Agenda – November 2, 2023 IN PERSON meeting

Location: Hill Farms state office building, 4822 Madison Yards Way, Madison, WI

Room N108

Time		Agenda Item		Presenters	
8:30	30 min	Registration Coffee Discussion		Brad Basten, WisDOT - DBSI	
9:00	5 min	Welcome and opening remarks		 Craig Thompson, Secretary, Wisconsin Department of Transportation 	
9:05	5 min	Meeting overview and recap of April 2023 meeting		Lea Collins-Worachek, WisDOT - DBSI	
9:10	10 min	Federal Discretionary Grants		Casey Newman, WisDOT - DBM	
9:20	55 min	University research in Connected and Automated vehicles		 Marquette University, Dr. Maggie McNamara UW Milwaukee, Dr. Xiaowei (Tom) Shi UW Whitewater, Dr. Jiazhen Zhou UW Madison, Dr. David Noyce 	
10:15	20 min	Break / visit Room N106 – Research Posters and discussion with researchers			
10:35	50 min	 Government research in Connected and Automated vehicles Connected Vehicle Pooled fund study TPF-5(389) (VA DOT) NCHRP 20-102(16) CAVs and Traffic Incident Management Smart Park Street corridor – City of Madison Research partnerships: Racine Badger AV Shuttle 		 Dr. Brian Smith, University of Virginia Marquis Young, WisDOT - DTSD Dr. Yang Tao, City of Madison Engineering Mayor Cory Mason, City of Racine 	
11:25	10 min	Break / visit room N106 – Research Posters and discussion with researchers			
11:35	55 min	Industry research in Connected and Automated vehicles Intelligent Transportation Systems Crash Test Equipment and research Natural Language Modeling and AI in using ADS Data TAPCO Connected Vehicle Pedestrian Crosswalk Recent Research on Connected and Autonomous Vehicles		 ITS Wisconsin, Sia Prosper MGA- Vehicle testing, Jeff Lewandowski ACES, Ray Mandli TAPCO, Brian Scharles AAA, Nick Jarmusz 	
12:30	45 min	LUNCH – Room N107 During or after lunch, members can proceed to the parking garage OR the Poster room N106			
1:15	45 min	Automated Vehicle demonstration Location: In front of Hill Farms parking garage	Research Posters and presenters for public display/discussion Location: Room N106 /parallel with AV demo and 10 mins after meeting ends/	 Connected & Autonomous Transportation Systems (CATS) Laboratory University of Wisconsin-Madison, Dr. Xiaopeng (Shaw) Li University researchers 	

2:00	40 min	 Small group discussions What current research is most impactful to Wisconsin? What additional research is needed for Wisconsin to move forward? What MAASTO regional research would be valuable for coordination with MAASTO states? What research should be handled at a national level? 	WAVE MembersWisDOT Staff
2:40	10 min	Report out – small group discussion	WAVE Members
2:50	5 min	Closing remarks	Lea Collins-Worachek, WisDOT - DBSI
		Research Poster sessions available for discussion for 10 mins after meeting	•